dimarts, 7 d’octubre del 2014

Vaga 7 i 8 d'octubre 2014.

Vaga 7 i 8 d’octubre: “Aturem les classes, activem la democràcia”

La Vaga estdiantil forma part del seguit de mobilitzacions que ja va anunciar que emprendria la plataforma en el moment que el Tribunal Constitucional prohibís la consulta




Cartell Estudiants9N vaga 7 i 8 d'octubre




La plataforma Estudiants9N (AEP, AJEC, FNEC, En Lluita, SEPC, SUMEM, Universitats per la Independència i Acció UAB) convoca una vaga de 48h durant els dies 7 i 8 d’octubre, a totes les universitats i centres de secundària públics del Principat en motiu de la suspensió cautelar de la consulta.

Com a moviment estudiantil, la plataforma creu que la defensa del Dret a Decidir no és més que un primer pas per a poder-ho decidir tot, també l’educació, l’oportunitat per aconseguir una “educació pública, gratuïta, democràtica, de qualitat i d’accés universal”. Així doncs, fa una crida a tots els estudiants, treballadors del sector públic i professorat a sumar-se a les mobilitzacions i a secundar la vaga, entent que va ser la societat civil organitzada qui va convocar la consulta i també serà la “població organitzada qui permeti celebrar-la”.

dilluns, 6 d’octubre del 2014

Torna la segregació racial a les escoles nord-americanes.

"Separats i desiguals"




Torna la segregació racial a les escoles dels Estats Units, 60 anys després de la seva prohibició. Com? Per què?





La segregació a les escoles nord-americanes torna 60 anys després que el Tribunal 
Suprem del país va declarar inconstitucionals les escoles separades per a blans i negres. 
Què hi ha darrere de la creixent divisió racial a les aules?

L'esclat a la ciutat de Ferguson, arran de la mort a trets per part de la policia d'un jove de raça negra, ha tornat a situar la qüestió racial als Estats Units al primer pla de l'actualitat. I ha donat més rellevància a les qüestions de fons. En aquest context s'han encès tots els senyals d'alarma a les escoles, embrió de les polítiques de progrés i d'integració... o element clau d'una possible nova discriminació.

Hi ha un moviment a tot el país protagonitzat per grups de pares de barris de classe mitjana i mitjana-alta, tradicionalment de raça blanca: amb l'argument d'evitar llargs desplaçaments dels seus fills en els autobusos escolars per anar a les escoles públiques integrades i multiracials, tracten de segregar els barris on viuen per convertir-los en noves ciutats i així disposar d'un sistema escolar propi, fet a mida. La pretesa proximitat té com a resultatl'expulsió de les noves escoles dels ciutadans dels barris més desfavorits, habitualment de raça negra, i ara obligats a canviar de centre escolar.







Creixent divisió racial a les aules nord-americanes.









Enllaç reportatge 30 minuts:


http://www.tv3.cat/30minuts/reportatges/1928/Separats-i-desiguals
















dijous, 2 d’octubre del 2014

curiositats de la vida.

Avui no hem tingut classe de català, aixi que no puc publicar cap resum de res. En comptes d'això, aquí us deixo deu curiositats de la vida:


1- Miguel de Cervantes Saavedra i William Shakespeare, considerats els més grans exponents de la literatura hispana i anglesa respectivament, van morir el mateix dia: el 23 d'abril de 1616. 

2- Abans del 1800 les sabates per al peu esquerre i dret eren iguals. 

3-S’ha comprovat que el cigar és la font més gran d’investigacions i estadístiques. 

4- La filla de Shakespeare era analfabeta.

5- Einstein no va ser mai un bon alumne. Fins i tot parlava malament als 9 anys. Els seus pares creien que era retardat mental.  

 6-Un home anomenat Charles Osborne va tenir singlot durant 69 anys .

7-   Les pomes són més eficients que la cafeïna per mantenir a la gent desperta als matins .

8-    Walt Disney tenia por als ratolins .

9-  Reciclar una gerra de vidre estalvia prou energia com per veure la televisió durant 3 hores 

10-  Si en una estàtua d'una persona a cavall té dues potes enlairevol dir que aquesta persona va morir en combat. Si el cavall té una pota frontal enlaire, va morir de ferides en combat. I si el cavall té les quatre potes a terra, aquella persona va morir de causes naturals.




Notícies del dia.

 

 

La ciutat de Reus és escollida Capital de la Cultura Catalana 2017

Per a l'elecció s'han tingut en compte el ric i variat calendari d'activitats culturals, així com les programacions estables dels teatres reusencs.

 

 La ciutat de Reus ha estat escollida Capital de la Cultura Catalana 2017, segons que ha informat avui dijous, 2 d’octubre, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana. La capital del BaixCamp va aprovar per unanimitat presentar la seva candidatura com a referent cultural de l’àmbit lingüístic català en el ple municipal de desembre del 2013, una candidatura que, a més, ha rebut centenars d’adhesions d’entitats i de persones de la ciutat.

Un dels grans potencials que té Reus és el seu ric, variat i nombrós calendari d’activitats culturals que es distribueixen durant tot l’any i que es complementen amb les programacions estables dels teatres Fortuny, Bartrina, Bravium i Sala Santa Llúcia, a més de l’Orfeó Reusenc i el Centre d’Art Cal Massó, i les exposicions d’art, siguin organitzades pel mateix Ajuntament de Reus o bé per diverses galeries de la ciutat.  Reus ha previst en la seva candidatura preparar un conjunt d’activitats específiques lligades amb un altre dels grans eixos culturals, lúdics i turístics que té la ciutat: el modernisme.

 La Capital de la Cultura Catalana és una entitat que s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català i que té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, el 25 de març de 2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dimecres, 1 d’octubre del 2014

Gramàtica.



2. L'oració simple.

2.1 L’anàlisi de l’oració simple.

En fer l’anàlisi de l’oració hem de considerar tres nivells:
            
              Les categories lèxiques o gramatical.
            Els sintagmes o estructures. 
               Les funcions sintàctiques

Recorda:

Oració: unitat mínima de comunicació sompleta, autònoma sintàcticament, constituïdes pel SN subjecte i el SV predicat.
Modalitats de l'oració: enunciativa, interrogativa, exclamativa i exhortativa.
Categoria gramatical: nom, verb, adjectiu, adverbi, conjunció, pronom, interjecció,  preposició, article.
Sintagma: SN, SV, SPrep, SAdj i  SAdv.
Funció sintàctica: paper que exerceix cada element dins l'oració:
       - Funcions dels elements constitutius de l'oració: subjecte i predicat.
       - Funcions dels elements del SN: Esp, nucli, CN.
      -  Funcions dels elements del SV: nucli, CD, CI, CRV, CC, CArt, CPred CAg.

2.2 El sintagma nominal

El sintagma nominal és l’estructura gramatical que té per nucli un nom.

Aquest nom pot anar acompanyat per altres elements: Det (Esp) o SAdj, SPrep, SAdv, OAdj (CN).

 



2.3 El sintagma verbal.



El sintagma verba és l’estructura gramatical que té per nucli un verb.

També va acompanyat per uns complements, anomenats complements de verb que poden ser: CD, CI, CRV, CC, CAtr, CPred, CAg.

2.4 L’anàlisi de l’oració en forma d’arbre.

 

2.5 La concordança.

Perquè un SN i un SV es puguin unir i formar una oració, els seus nuclis (nom i ver) han de concordar en nombre i en persona gramatical.

2.6 l’El·lipse del subjecte. 


En algunes oracions el subjecte no hi és, ja que el subjecte ja es conegut.

 2.7 Les oracions impersonals

Són les oracions en ue el verb no té subjecte. La majoria de es oracions impersonals expressen fenòmens naturals, que són esdeveniments que no expressa ningú. Ex:

Aquest matí feia molt vent.
             (Predicat)







Noticies actuals d'interès literari:




Ken Follett presenta la novel·la que tanca la trilogia sobre els grans conflictes del segle XX


Follett acaba la trilogia amb



Follett acaba la trilogia amb "El llindar de l'eternitat".
L'escriptor britànic Ken Follett ha presentat aquest vespre a Barcelona "El llindar de l'eternitat", la novel·la que tanca la seva trilogia supervendes, "El Segle". En aquest volum recrea episodis històrics del 1961 al 2008, com la guerra de Vietnam, la lluita contra el racisme o la caiguda del mur de Berlín. Follett ha venut més de cent milions de llibres arreu del món.


La trilogia va començar amb la novel·la "La caiguda dels gegants", ambientada en l'edat mitjana i que combina l'ambientació èpica i el drama humà, i explica la història entrellaçada de tres generacions de cinc famílies al llarg del segle XX. La segona part va ser "L'hivern del món", situada entre el 1933 i el 1949, amb els episodis dedicats a la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i la guerra freda. 


Tots els llibres de Follett compaginen l'experiència personal amb la dimensió narrativa d'unes vivències situades en contextos històrics reals i molt ben documentats. Fins al punt que escriu els seus personatges en fulls d'Excel i fa revisar les galerades a historiadors.